ALFA-1-FETOPROTEIINI
Atk no ja lyhenne 1040 S -AFP
Tekopaikka Seinäjoen keskussairaala, kliininen kemia.
Yleistä Alfa-1-fetoproteiini on glykoproteiini, jota muodostuu sikiökaudella ruskuaispussissa ja myöhemmin maksassa. AFP:a erittyy äidin verenkiertoon normaalia enemmän sikiön rakenteellisissa poikkeavuuksissa, kuten keskushermostoputken sulkeutumishäiriössä ja synnynnäisessä munuaistaudissa. Näissä poikkeavuuksissa kohonneet arvot esiintyvät erityisesti 15 - 20 raskausviikoilla. Keskimääräistä matalampia äidin seerumin AFP-pitoisuuksia on todettu 21-trisomian (Downin syndrooma) yhteydessä.

Pahanlaatuisista kasvaimista erityisesti primaarinen maksasyöpä ja teratooma erittävät AFP:a verenkiertoon.
Indikaatiot Primaarisen maksasyövän ja teratokarsinooman diagnostiikka ja seuranta. Tutkimusta voidaan myös käyttää raskaana olevilla naisilla epäiltäessä sikiön kehityshäiriötä. 21-trisomian seulontaan käytetään tutkimuksia S -Tr1Seul ja S -Tr2Seul.
Lähete Ei erillistä lähetettä.
Esivalmistelut Ei erityisiä toimenpiteitä.
Menetelmä Immunofluorometrinen

Akkreditoitu menetelmä (Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, kliinisen kemian ja mikrobiologian palveluyksikkö, T177, FINAS-akkreditointipalvelu, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO 15189)
Tekotiheys Tulos valmistuu kahden viikon kuluessa.
Näyte
1 ml seerumia.
 
Näyteastia Seerumigeeli, 5 ml
Näytteen säilyvyys Näyte erotellaan mahdollisimman pian. Eroteltu seerumi säilyy jääkaapissa 6 vrk ja pitempiä aikoja pakastettuna.
Näytteen lähetys Näyte voidaan lähettää huoneenlämpöisenä, mikäli se on perillä näytteenottopäivänä. Muutoin kylmä- tai pakastelähetyksenä.
 
Viiteväli S -AFP alle 7.0 kU/l

Raskauden aikana seerumin AFP:n normaalin ylärajana pidetään yleensä pitoisuutta, joka on 3 kertaa vastaavan raskausviikon mediaani.
Tulkinta Kohonneita seerumin AFP-pitoisuuksia tavataan erityisesti primaarin maksasyövän yhteydessä ja usein myös kives- ja munasarjasyövissä. Lievemmin kohonneita pitoisuuksia tavataan sekundaarisen maksasyövän ja muiden maksatautien yhteydessä, kuten esim. kroonisessa hepatiitissa, maksakirroosissa ja hemokromatoosissa.

Raskauden aikana äidin veren AFP-pitoisuus kohoaa noin 32. raskausviikolle asti, jonka jälkeen pitoisuus pienenee. Alentuneita arvoja todetaan raskaustoksemiassa ja eräissä sikiön kromosomipoikkeavuuksissa kuten 21-trisomiassa.
Päivitetty 31.1.2025
 

Takaisin hakemistoon...