BAKTEERI, VILJELY VIRTSASTA
Atk no ja lyhenne 1155 U -BaktVi
Tekopaikka Seks, kliinisen kemian ja mikrobiologian laboratorio
Seulonta kliinisen kemian laboratoriossa, viljely mikrobiologian laboratoriossa.
Yleistä Alempien virtsateiden infektio perusterveellä 18-65 vuotiaalla naisella voidaan hoitaa oireiden perusteella ilman virtsa- tai muita tutkimuksia. Kaikilla muilla potilailla virtsatutkimukset ovat tarpeellisia (Käypä hoito -suositus 2024).
Indikaatiot Virtsatieinfektio tai sen epäily.
Menetelmä Näytteet seulotaan kliinisen kemian laboratoriossa partikkelilaskijalla. Seulontatulos muodostuu leukosyytti- ja bakteerituloksen perusteella. Seulonnassa positiivisiksi tai raja-arvoisiksi tulkituille näytteille tehdään perinteinen kvantitatiivinen viljely maljalle (3777 U -BaktJVi). Seulonnan perusteella negatiivisia näytteitä ei viljellä.

Akkreditoitu menetelmä (Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, kliinisen kemian ja mikrobiologian palveluyksikkö, T177, FINAS-akkreditointipalvelu, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO 15189)
Tekotiheys Seulonta partikkelilaskijalla: Päivystystutkimus.

Viljely maljalla: Näytteet viljellään päivittäin. Kasvun tulkinta arkipäivisin. Viljelyn lopullinen tulos valmistuu yleensä 2-4 työpäivän kuluessa. Herkkyysmääritys voi joskus kestää pidempään, mikäli mikrobin resistenssiominaisuuksia joudutaan tutkimaan tarkemmin.
Virhelähteet Luotettavan seulontatuloksen saamiseksi rakkoaika pitää olla vähintään 4 tuntia. Runsasta juomista ennen näytteenantoa pitää välttää, jottei seulontatulos jäisi vääräksi negatiiviseksi virtsan laimenemisen vuoksi. Annettu antimikrobihoito voi vaikuttaa sekä laiteseulontatulokseen että viljelytulokseen, siksi virtsanäyte tulisi ottaa aina ennen antimikrobilääkityksen antamista.
Näyte
Virtsa. HUOM! rakkopunktio - ja tyynyvirtsanäytteet tulee pyytää U-BaktEVi pyynnöllä. Ks. U-BaktEVi-tutkimuksen ohjekirjasivu.
 
Näytteenotto Puhtaasti laskettu keskivirtsanäyte (suositus: rakossa ainakin 4 tuntia), pussivirtsanäyte tai katetrivirtsanäyte tehdassteriiliin putkeen, kuitenkin mieluiten säilöntäaineelliseen putkeen. Tyynyvirtsanäyte ei sovellu seulontaan partikkelilaskijalla tyynykuitujen aiheuttaman tukkeutumisvaaran takia. Tyynyvirtsanäytteestä on pyydettävä tutkimus 1787 U -BaktEVi.

Mikäli näytemäärä säilöntäaineellisessa putkessa jää vajaaksi, säilöntäaineen suhteellinen osuus näytteessä kasvaa ja voi estää sille herkkien bakteerien kuten Pseudomonas aeruginosa -bakteerin kasvua näytteestä.

Virtsanäyte otetaan kestokatetrista sekä suprapubisesta katetrista steriilin virtsapussin letkussa olevan neulattoman näytteenottokohdan kautta. Näyte voidaan ottaa myös katetrista suoraan, mutta vain heti katetrin vaihtamisen jälkeen. Näyte otetaan vain, mikäli potilaalla on virtsatietulehdukseen viittaavia oireita. Katetrin ja keräyspussin liitoskohtaa ei saa avata. Näytteitä ei oteta virtsankeräyspussista.

1. Kestokatetri pidetään suljettuna ennen näytteenottoa vähintään puoli, enintään neljä tuntia.
2. Näyte otetaan keräyspussin letkussa olevan näytteenottokohdan (punainen) kautta ruiskulla (jos kohta on sininen näyte otetaan ruiskulla ja neulalla) tai näytteenottokohdan puuttuessa steriilillä neulalla ja ruiskulla katetripussin letkun läpi
3. Näytteenottokohta puhdistetaan Dilutus A12T:llä.
4. Ruisku lävistetään puhdistetusta kohdasta, letkun sulkija avataan, annetaan virtsan virrata vähän ohi, suljetaan letku uudelleen ja otetaan näyte ruiskuun.
5. Näyte sekoitetaan ruiskussa ja laitetaan näyteputkeen. Säilöntäaineellista putkea sekoitetaan varovasti kääntelemällä muutaman kerran.
Näyteastia Säilöntäaineellinen virtsanäyteputki, 10 ml tai 4 ml. Yksi putki riittää myös silloin, jos näytteestä on pyydetty myös U -Solut ja/tai U-KemSeul.

Säilöntäaineetonta virtsanäyteputkea ei suositella käytettäväksi näytteen heikomman säilyvyyden vuoksi.
Näytteen säilyvyys Säilöntäaineellinen virtsanäyteputki säilyy seulontaa ja viljelyä varten sekä huoneenlämpötilassa että jääkaappilämpötilassa 24 tuntia, kuljetus kylmäkuljetuksena tai huoneenlämpötilassa.

Säilöntäaineettomasta näytteestä seulontatutkimus on tehtävä 30 min sisällä (huoneenlämmössä säilytetty) ja 4 h sisällä (jääkaapissa säilytetty). Viljelyä varten säilöntäaineeton virtsanäyte säilyy jääkaappilämpötilassa 24 tuntia, kuljetus kylmäkuljetuksena.
Näytteen lähetys Näytteet toimitetaan Kliinisen kemian laboratorioon seulottavaksi partikkelilaskijalla.
 
Tulkinta Yhden (tai kahden) virtsapatogeenin kasvua voidaan pitää merkitsevänä, mikäli potilaalla on virtsatieinfektioon sopivia oireita.

Naisilla yleisin infektion aiheuttaja on E. coli. Muita yleisiä ovat Staphylococcus saprophyticus, klebsiellat ja Proteus-lajit. Naisilla virtsanäytteissä melko usein todetut enterokokit ja Streptococcus agalactiae (B-ryhmän streptokokki, GBS) ovat pääsääntöisesti kontaminaatio/kolonisaatiolöydöksiä.

Miehillä E. colin ja S. saprophyticuksen osuus on pienempi kuin naisilla ja vastaavasti Proteuksen, Klebsiellojen, Pseudomonaksen ja Enterokokin osuus on suurempi.

Hoitoon liittyvien VTI:n aiheuttajien kirjo on laajempi ja sisältää useammin resistentimpiä mikrobeja kuten Enterobacter-lajit, Pseudomonas, Enterokokit ja Candidat.

Oireettoman potilaan virtsan bakteerikasvua ei pidä tulkita infektioksi, eikä sitä suositella hoidettavaksi kuin raskaana olevilla naisilla. Oireeton bakteriuria on yleistä etenkin iäkkäillä ja katetroiduilla potilailla.
Laboratoriotiedote https://mfiles.epshp.fi/openfile.aspx?vault=37AA23D8-229D-4CF0-92F0-B7CA2F34C958&objtype=0&docid=17822
Päivitetty 12.2.2025
 

Takaisin hakemistoon...