GLUKOOSI LIKVORISTA
Atk no ja lyhenne 1470 Li-Gluk
Yleistä Selkäydinnesteen glukoosipitoisuus on normaalisti noin 55 - 75 % plasmapitoisuudesta. Veren glukoosipitoisuuden muutokset heijastuvat selkäydinnesteeseen, mutta tasapainottuminen on melko hidasta.
Indikaatiot Keskushermoston bakteeri-infektion diagnostiikka.
Lähete Ei erillistä lähetettä.
Esivalmistelut 12 tunnin paasto, jos halutaan paastovertailu.
Menetelmä Entsymaattinen määritys (heksokinaasi)

Akkreditoitu menetelmä (Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, kliinisen kemian ja mikrobiologian palveluyksikkö, T177, FINAS-akkreditointipalvelu, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO 15189)
Tekotiheys Joka päivä, päivystystutkimus
Näyte
0.5 ml likvoria.
 
Näyteastia Lisäaineeton, steriili näytteenottoputki.
Näytteen säilyvyys Näyte ei kestä säilytystä. Näyte sentrifugoitava mahdollisimman pian ja määritys tehtävä 30 min kuluessa näytteenotosta.
Viiteväli Li-Gluk 2.2 - 4.2 mmol/l
Tulkinta Määritystä käytetään pääasiassa meningiittien erotusdiagnostiikassa. Tulkinta on varmempaa, jos tulos suhteutetaan samanaikaisesti otettuun plasman glukoosipitoisuuteen. Plasmapitoisuuden tasapainottuminen selkäydintilaan vie 2-3 tuntia).

Bakteeriperäisessä meningiitissä selkäydinnesteen glukoosipitoisuus on yleensä alle 30-40 % plasmapitoisuudesta, purulentissa bakteerimeningiitissä sen pitoisuus voi laskea jopa lähelle nollaa. Virusmeningiitissä pitoisuus jää yleensä viitevälille.

Pitoisuuden lievää alenemista saattaa esiintyä myös aivokasvaimissa ja herpesenkefaliitissa, sekä neurosarkoidoosissa ja subaraknoidaalivuodon yhteydessä. Kohonneet pitoisuudet liittyvät yleensä samanaikaiseen veren hyperglykemiaan. Pitoisuus voi kohota myös neurosyfiliksen yhteydessä.
Päivitetty 11.2.2025
 

Takaisin hakemistoon...