KALSIUM, IONISOITUNUT
Atk no ja lyhenne 2019 fS-Ca-Ion/ cB-Ca-Ion
  8187 aB-Ca-Ion
Yleistä Plasman kalsiumista noin 40 % on sitoutuneena proteiineihin, lähinnä albumiiniin, noin 10 % on komplekseina ja 50 % vapaana, ns. ionisoituneena kalsiumina. Plasman kalsiumtasoa säätelevät parathormoni, kalsitoniini ja D-vitamiini.

Ionisoitunut kalsium kuvastaa biologisesti vaikuttavan kalsiumin määrää paremmin kuin kokonaiskalsium, jonka pitoisuus on riippuvainen plasman albumiinipitoisuudesta.
Indikaatiot fS-Ca-Ion -määritystä käytetään kuten plasman kalsiummääritystä lisäkilpirauhastoiminnan, luustosairauksien ja kouristustapausten tutkimisessa sekä täydentävänä tutkimuksena munuaisinsuffisienssissa, malabsorptiossa, myeloomassa ja akuutissa pankreatiitissa. fS-Ca-Ion -määritys antaa luotettavamman kuvan kalsiumtasosta päivystystutkimuksissa, joissa ei ole tietoa happo-emäs-taseesta ja plasman proteiinien pitoisuuksista. Samoin munuaispotilaiden, keskosten ja pankreatiittipotilaiden seurannassa, seerumin proteiinikoostumuksen ja happo-emäs-tasapainon muutosten yhteydessä sekä tiatsididiureettien käytön yhteydessä fS-Ca-Ion antaa luotettavamman kuvan kalsiumtasosta.
Lähete Ei erillistä lähetettä.
Esivalmistelut Mielellään 12 tunnin paasto. Tilanteesta riippuen näyte voidaan tarvittaessa ottaa ilman paastoa.
Menetelmä Ionispesifinen elektrodi.

Tekotiheys Joka päivä, päivystystutkimus.
Näyte
fS-Ca-Ion: 0.5 ml seerumia vakuumigeeliputkeen, joka säilytetään suljettuna.
cB-Ca-Ion: 95 µl verta erikoiskapillaariin. Kapillaarissa oleva veri sekoitetaan magneetilla ennen määritystä.
aB-Ca-Ion: 1 - 2 ml valtimoverta Ca-titrattuun hepariiniruiskuun.
 
Näytteenotto fS-Ca-Ion: Näyte otetaan laskimosta ilman staasia vakuumitekniikalla geeliputkeen. Näyte toimitetaan laboratorioon ja sentrifugoidaan suljettuna mahdollisimman pian näytteenoton ja hyytymisen jälkeen. Kuljetus huoneenlämmössä.
cB-Ca-Ion: Näyte otetaan ihopistosnäytteenä anaerobisesti erikoiskapillaariin. Hyvä perifeerinen verenkierto varmistetaan tarvittaessa lämmittämällä näytteenottokohtaa. Kuljetus huoneenlämmössä. Näyte tulee analysoida mahdollisimman pian ja viimeistään puolen tunnin kuluessa näytteenotosta.
aB-Ca-Ion: Näyte otetaan valtimokanyylistä anaerobisesti erikoisruiskulla. Kaikki ilma poistetaan ruiskusta. Ruisku suljetaan ruiskunsulkijalla ja sekoitetaan pyörittämällä. Kuljetus huoneenlämmössä. Näyte tulee analysoida mahdollisimman pian ja viimeistään puolen tunnin kuluessa näytteenotosta.

Tutkimus ei sovellu hajautettuun näytteenottoon.
Näyteastia fS-Ca-Ion: Geeliputki, 5 ml.
cB-Ca-Ion: Erikoiskapillaari 95 µl.
aB-Ca-Ion: Ca-titrattu hepariiniruisku, 3 ml.
Näytteen säilyvyys Kapillaarinäytteet säilyvät enintään puoli tuntia huoneenlämmössä. Geeliputkeen otettu näyte on sentrifugoitava tunnin kuluessa näytteenotosta, jonka jälkeen se säilyy vuorokauden huoneenlämmössä.

Mikäli kapillaarinäytettä joudutaan säilyttämään kauemmin kuin puoli tuntia, on näyte jäähdytettävä heti näytteenoton jälkeen +0 - +4 °C. Tällöin analyysitulokset eivät kuitenkaan täysin vastaa tuoreesta näytteestä saatuja tuloksia. Jäähdytettävän näytteen säilyvyys on parempi lasisessa kuin muovisessa näytteenottoastiassa.
Viiteväli
Tulkinta Ionisoituneen kalsiumin pitoisuus muuttuu yleensä samoin kuin kokonaiskalsiumpitoisuus. Ionisoituneen kalsiumin pitoisuuteen vaikuttaa mm. plasman pH:n muutos: pitoisuus laskee 10 %, kun veren pH esim. hyperventilaatiossa nousee 0.1 - 0.2 pH-yksikköä. Potilaan makuulla tai istuen otetuissa näytteissä ei ole tasoeroa, mikä aina todetaan kokonaiskalsiumpitoisuuksissa.

Huomautus:
Mikäli näyte joutuu tekemisiin ilman kanssa kohoaa sen pH hiilidioksidin häviämisen takia. Tämä saattaa laskea merkittävästi ionisoituneen kalsiumin pitoisuutta. Tästä johtuen mitattuun pH-lukemaan tulisi kiinnittää huomiota tulosta arvioitaessa.

Anaerobisesti säilytetyn kokoveren pH laskee laktaattimuodostuksen takia, mikä hieman pyrkii nostamaan ionisoituneen kalsiumin pitoisuutta.
Laboratoriotiedote http://w2.epshp.fi/intranet/openfile.aspx?objtype=0&docid=10770&fileid=14604
Päivitetty 8.2.2022
 

Takaisin hakemistoon...