KUPARI
Atk no ja lyhenne 2170 S -Cu
Tekopaikka Alihankintana teetettävä tutkimus. Katso voimassa oleva luettelo lähetyspaikoista.
Yleistä Kuparilla on keskeinen merkitys useissa entsyymireaktioissa. Sen puute aiheuttaa vakavia häiriöitä kasvuun ja aineenvaihduntaan. Ravinnon sisältämästä kuparista suurin osa kulkeutuu ulosteisiin. Imeydyttyään kupari varastoituu maksaan, josta se vapautuu verenkiertoon keruloplasmiiniin sitoutuneena.
Indikaatiot Wilsonin taudin sekä maksa- ja sappitiesairauksien diagnostiikka (primaari biliaarinen kirroosi ja sklerosoiva kolangiitti). Kupari-intoksikaation ja kuparin saannin seuraaminen.
Virhelähteet Bariumi ja iodi voivat häiritä joitain metallianalyysejä, minkä takia kuparimääritystä tulisi välttää, jos potilaalle on tehty näitä aineita sisältävä varjoainekuvauksia vähemmän kuin 3 vrk aikaisemmin.
Tulkinta Seerumissa kupari kulkee sitoutuneena proteiineihin, valtaosa keruloplasmiiniin (95%) ja vähäisemmässä määrin albumiiniin. Seerumin kupari seuraa keruloplasmiinin muutoksia.

Seerumin matala kuparipitoisuus voi johtaa kasvun hidastumiseen ja punasolutuotannon laskuun (alentunut erytropoieesi). Matalia S-Cu-pitoisuuksia tavataan Wilsonin taudissa (hepatolentikulaarinen degeneraatio). Wilsonin taudissa matala seerumin kupari johtuu keruloplasmiinin alentuneesta synteesistä ja pitoisuudesta, jolloin myös seerumin kokonaiskuparin pitoisuus laskee, mutta seerumin vapaan kuparin taso nousee ja kertyy kudoksiin ja kuparin eritys virtsaan lisääntyy. Normaalisti kokonaiskuparista seerumissa on vapaana vain 10%, mutta Wilsonin taudissa se voi olla 30-50%.
Muita syitä matalaan seerumin kuparitasoon voivat olla malnutritio, hypoproteinemia, suoliston imeytymishäiriöt, nefroottinen syndrooma, Menkesin tauti sekä runsas peroraalinen rautalääkitys tai sinkkiä sisältävien vitamiinien ja luontaistuotteiden nauttiminen. Sinkki ja rauta estävät normaalia kuparin imeytymistä suolistosta. Seerumin kuparin taso on harvoin matala johtuen liian vähäisestä ravinnon kautta saatavasta kuparista.

Kohonneita seerumin kuparitasoja nähdään primaarisessa biliaarisessa kirroosissa sekä sklerosoivassa kolangiitissa, hemokromatoosissa, malignien veritautien yhteydessä, tyreoktoksikoosissa ja infektioissa. E-pillereihin, hormonikorvaushoitoihin ja raskauteen liittyvä kohonnut kuparipitoisuus johtuu verenkierron keruloplasmiinin lisääntymisestä (estrogeenivaikutus). Infektioihin liittyvä kuparin tason nousu johtuu akuutin faasin proteiinien kohoamisesta.
Linkki https://www2.synlab.fi/laboratoriokasikirja/tutkimuskuvaukset/kupari-plasmasta-2170-p-cu/
Päivitetty 1.3.2021
 

Takaisin hakemistoon...