LRH-KOE
Atk no ja lyhenne 2263 Pt-LRH-R
Osatutkimukset
Yleistä Luteinisoivan hormonin vapauttajahormoni (LRH) on hypotalamuksen tuottama hormoni, joka stimuloi aivolisäkkeen etulohkon luteinisoivan hormonin (LH) ja follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) eritystä.
Indikaatiot Hypogonadismin, lähinnä hypofyysi-gonadi-akselin toiminnan selvittely. Ennenaikaisen puberteetin erotusdiagnostiikka.
Lähete Ei erillistä lähetettä.
Esivalmistelut 12 tunnin paasto ennen koetta. Lapsipotilailla paasto ei ole välttämätön.
Kokeen suoritus Potilaan tulee välttää liikkumista ennen koetta ja kokeen aikana. Potilaalle annetaan synteettistä LRH:a laskimoon (i.v.): aikuisille 100 µg ja lapsille 3.5 µg/painokilo (enintään 100 µg). 0-näyte (perustaso) otetaan ennen LRH:n antamista. Seuraavat laskimoverinäytteet otetaan 20 ja 60 min kuluttua.
Menetelmä S -LH ja S -FSH: Elektrokemiluminometrinen immunoanalyysi (ECLIA).
Tekotiheys S -LH ja S -FSH: Arkipäivisin (ma-pe).
Näyte
1 ml seerumia jokaisesta näytteestä.
 
Näytteenotto Ks. Kokeen suoritus.

Tutkimus ei sovellu hajautettuun näytteenottoon.
Näyteastia Geeliputki, 5 ml
Näytteen säilyvyys S -LH ja S -FSH: Näytteet säilyvät 3 vrk huoneenlämmössä, 5 vrk jääkaapissa ja 6 kk pakastettuna.
Viiteväli
Tulkinta Aikuispotilaan LH kohoaa maksimiinsa 20 - 30 minuutin kuluttua injektiosta, jolloin nousun tulisi olla vähintään kolminkertainen perustasoon verrattuna. Aikuisilla LH:n nousu on selvästi voimakkaampi kuin FSH:n nousu. Sekä LH- että FSH-vaste ovat suurimmillaan ovulaation aikana ja postmenopaussissa.

Lapsilla vaste vaihtelee puberteetin kehitysvaiheen mukaan. Puberteetin käynnistyessä matalaan LH- ja FSH-perustasoon saadaan selvä stimulaatiovaste.
Päivitetty 28.1.2021
 

Takaisin hakemistoon...