C-PEPTIDI, PROINSULIININ |
Atk no ja lyhenne |
2503 fS-C-Pept |
Yleistä |
Haiman Langerhansin saarekkeiden beeta-soluissa insuliinin prohormoni, proinsuliini, pilkkoutuu insuliiniksi ja C-peptidiksi. Vaikka verenkiertoon erittyy ekvimolaarinen määrä insuliinia ja C-peptidiä, on C-peptidin pitoisuus seerumissa korkeampi pitemmän puoliintumisajan takia. Seerumin C-peptidipitoisuus on hyvä insuliinierityksen mittari.
|
Indikaatiot |
C-peptidin pitoisuuden määritystä käytetään haiman insuliinituotannon mittaamiseen. Määritystä voidaan käyttää myös insuliinihoitoisilla potilailla, koska potilaalle annettu insuliini ei sisällä C-peptidiä eivätkä insuliinihoidon aiheuttamat vasta-aineet häiritse määritystä (ks. S -C-peptidi, proinsuliinin, 2 h aterian jälkeen, atk no 8198). |
Lähete |
Ei erillistä lähetettä. |
Esivalmistelut |
Koe tehdään yön (12 h) paaston jälkeen tai aikaisintaan 3 tuntia aamiaisen jälkeen. Jos potilas saa insuliinia, hän voi pistää insuliinin normaalisti aamulla ja syödä aamupalan. Koe tehdään silloin noin kolmen tunnin kuluttua. |
Menetelmä |
Immunokemiallinen määritys (CMIA)
Akkreditoitu menetelmä (Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, kliinisen kemian ja mikrobiologian palveluyksikkö, T177, FINAS-akkreditointipalvelu, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO 15189)
|
Tekotiheys |
Kaksi kertaa viikossa. |
Näyte |
1 ml seerumia. |
Näyteastia |
Seerumigeeliputki, 5 ml |
Näytteen säilyvyys |
Näyte säilyy 4 tuntia huoneenlämmössä, vuorokauden jääkaapissa ja kuukauden pakastettuna (-20 C°). Laboratoriossa näytteet säilytetään pakastettuna. |
Näytteen lähetys |
Näyte voidaan lähettää kylmälähetyksenä, mikäli se on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Muutoin pakastelähetyksenä. |
|
Viiteväli |
fS-C-Pept 0.30 - 1.70 nmol/l
|
Tulkinta |
Diabeetikon C-peptidiarvot ovat riippuvaisia mm. diabetestyypistä, taudin kestoajasta, potilaan iästä ja painosta.
|
Laboratoriotiedote |
https://mfiles.hyvaep.fi/openfile.aspx?vault=37AA23D8-229D-4CF0-92F0-B7CA2F34C958&objtype=0&docid=19688 |
Päivitetty |
31.1.2025 |
|