C-PEPTIDI, PROINSULIININ
Atk no ja lyhenne 2503 fS-C-Pept
Yleistä Haiman Langerhansin saarekkeiden beeta-soluissa insuliinin prohormoni, proinsuliini, pilkkoutuu insuliiniksi ja C-peptidiksi. Vaikka verenkiertoon erittyy ekvimolaarinen määrä insuliinia ja C-peptidiä, on C-peptidin pitoisuus seerumissa korkeampi pitemmän puoliintumisajan takia. Seerumin C-peptidipitoisuus on hyvä insuliinierityksen mittari.
Indikaatiot C-peptidin pitoisuuden määritystä käytetään haiman insuliinituotannon mittaamiseen. Määritystä voidaan käyttää myös insuliinihoitoisilla potilailla, koska potilaalle annettu insuliini ei sisällä C-peptidiä eivätkä insuliinihoidon aiheuttamat vasta-aineet häiritse määritystä (ks. S -C-peptidi, proinsuliinin, 2 h aterian jälkeen, atk no 8198).
Lähete Ei erillistä lähetettä.
Esivalmistelut Koe tehdään yön (12 h) paaston jälkeen tai aikaisintaan 3 tuntia aamiaisen jälkeen. Jos potilas saa insuliinia, hän voi pistää insuliinin normaalisti aamulla ja syödä aamupalan. Koe tehdään silloin noin kolmen tunnin kuluttua.
Menetelmä Immunokemiallinen määritys (CMIA)

Akkreditoitu menetelmä (Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, kliinisen kemian ja mikrobiologian palveluyksikkö, T177, FINAS-akkreditointipalvelu, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO 15189)
Tekotiheys Kaksi kertaa viikossa.
Näyte
1 ml seerumia.
 
Näyteastia Seerumigeeliputki, 5 ml
Näytteen säilyvyys Näyte säilyy 4 tuntia huoneenlämmössä, vuorokauden jääkaapissa ja kuukauden pakastettuna (-20 C°). Laboratoriossa näytteet säilytetään pakastettuna.
Näytteen lähetys Näyte voidaan lähettää kylmälähetyksenä, mikäli se on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Muutoin pakastelähetyksenä.
 
Viiteväli fS-C-Pept 0.30 - 1.70 nmol/l
Tulkinta Diabeetikon C-peptidiarvot ovat riippuvaisia mm. diabetestyypistä, taudin kestoajasta, potilaan iästä ja painosta.
Laboratoriotiedote https://mfiles.hyvaep.fi/openfile.aspx?vault=37AA23D8-229D-4CF0-92F0-B7CA2F34C958&objtype=0&docid=19688
Päivitetty 31.1.2025
 

Takaisin hakemistoon...