PROTEIINI, FRAKTIOT SEERUMISTA
Atk no ja lyhenne 2522 S -Prot-Fr
Yleistä Seerumin proteiinit jakaantuvat tavanomaisessa elektroforeesissa kuudeksi fraktioksi: albumiini, alfa-1-fraktio (pääasiassa alfa-1-antitrypsiiniä), alfa-2-fraktio (haptoglobiini, alfa-2-makroglobuliini, keruloplasmiini), beeta-1-fraktio (transferriini), beeta-2-fraktio (komplementti C3) ja gammafraktio (immunoglobuliinit).
Indikaatiot Paraproteinemiaepäily ja paraproteinemian seuranta. Erilaiset maksa- ja munuaissairaudet sekä hypo- ja hyperproteinemiat.
Lähete Ei erillistä lähetettä.
Esivalmistelut Ei erityisiä toimenpiteitä.
Menetelmä Elektroforeesi agaroosigeelillä, värjäys Amidoblack-värillä ja fraktioiden kvantitointi densitometrisesti. Näytteistä tehdään aina myös kokonaisproteiinimääritys.

Akkreditoitu menetelmä (Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, kliinisen kemian ja mikrobiologian palveluyksikkö, T177, FINAS-akkreditointipalvelu, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO 15189)
Tekotiheys 2 kertaa viikossa.
Näyte
1 ml seerumia.
 
Näyteastia Geeliputki, 5 ml
Näytteen säilyvyys Eroteltu näyte säilyy viikon jääkaapissa, mutta beeta-2-fraktio alkaa pienentyä näytteen vanhetessa. Näyte säilyy pakastettuna ainakin kuukauden.
Näytteen lähetys Näyte voidaan lähettää huoneenlämpöisenä mikäli se on perillä vuorokauden kuluessa.
 
Tulkinta Paraproteinemioissa todetaan yksittäinen selvärajainen fraktio yleensä alfa-2-, beeta- tai gamma-alueella. Paraproteiini voi näkyä omana fraktionaan, kun sen pitoisuus on vähintään 1 g/l. Myeloomassa merkittävä paraproteinemia on yleensä yli 10 - 20 g/l paraproteiinia. Kuitenkin noin 20 % alkavista taudeista tulee esille vain virtsan kevytketjuerityksenä (2520 dU-Prot-Fr).

Infektioissa alfa-1-, alfa-2- ja beeta-vyöhykkeet näkyvät korostuneina akuutin faasin proteiinien määrän lisääntyessä. Gammaglobuliinipitoisuus nousee parissa viikossa. Kroonisiin infektioihin, autoimmuunitauteihin ja maksakirroosiin liittyy usein albumiinipitoisuuden lasku ja gamma-alueen korostuminen.

Nefroosissa albumiini- ja gammaglobuliinifraktiot pienentyvät näiden proteiinien lisääntyneestä suodattumisesta johtuen. Samanaikaisesti todetaan alfa-2-fraktion selvä korostuminen.

Paraproteiiniepäilyssä tyypitys suoritetaan immunofiksaatiolla (S-ImmFix, atk no 3401). Immunofiksaatio tehdään ilman eri pyyntöä silloin, kun proteiinielektroforeesissa näkyy uusi paraproteiinifraktio ja myös joissakin erikoistapauksissa (esim. myelooman remission seuranta), vaikka elektroforeesissa ei olekaan erotettavissa paraproteiinia.
Päivitetty 10.2.2025
 

Takaisin hakemistoon...