RAUTA
Atk no ja lyhenne 2566 fS-Fe
Yleistä Suurin osa elimistön raudasta on sitoutuneena veren hemoglobiiniin ja lihaksiston myoglobiiniin. Rauta on välttämätön useiden entsyymien toiminnalle. Seerumissa rauta on sitoutuneena pääosin transferriiniin, ja sen tärkein varastoproteiini soluissa on ferritiini. Elimistön raudan tarve säätelee raudan imeytymistä ohutsuolen alkuosassa. Henkilöillä, joilla on perinnöllisessä hemokromatoosissa tavattava Cys282Tyr-mutaatio, raudan imeytymisen säätely on häiriintynyt ja rautaa kertyy ylimäärin elimistöön.

Seerumin raudan vuorokausivaihtelun vuoksi elimistön rautastatuksen arvioinnissa käyttökelpoisempi tutkimus on transferriinin rautakyllästeisyys (fS-TfFeSat, atk no 4606).
Indikaatiot Epäily rautamyrkytyksestä sekä maksavaurion ja hemokromatoosiepäilyn tutkiminen.
Lähete Ei erillistä lähetettä.
Esivalmistelut 12 tunnin paasto (poikkeuksena rautamyrkytysepäily).
Menetelmä Fotometrinen määritys, joka perustuu raudan ja väriaineen muodostaman kompleksin mittaukseen

Akkreditoitu menetelmä (Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, kliinisen kemian ja mikrobiologian palveluyksikkö, T177, FINAS-akkreditointipalvelu, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO 15189)
Tekotiheys Arkipäivisin (ma-pe). Myrkytystapauksissa päivystystutkimuksena.
Näyte
1 ml seerumia. Lapsilta riittää tarvittaessa pienempi näytemäärä kertamääritykseen.
 
Näytteenotto Raudan vuorokausivaihtelun (joka voi olla jopa 50 %) vuoksi näyte otetaan aamulla (12 h paaston jälkeen).
Näyteastia Seerumigeeliputki, 5 ml.
Näytteen säilyvyys Näyte erotellaan mahdollisimman pian (tunnin kuluessa näytteenotosta). Eroteltu näyte säilyy viikon huoneenlämmössä ja 3 viikkoa jääkaapissa.
Näytteen lähetys Näyte voidaan lähettää huoneenlämpöisenä.
 
Viiteväli fS-Fe aikuiset 9 - 34 µmol/l
Tulkinta Seerumin rautapitoisuus on suurin aamulla ja pienin illalla. Korkeita rautapitoisuuksia tavataan hemolyyttisissä, aplastisissa, hypoplastisissa, megaloblastisissa ja sideroblastisissa anemioissa. Rautapitoisuus kohoaa myös maksasoluvaurioissa, hemokromatoosissa ja toistuvien verensiirtojen jälkeen sekä usein myös alkoholisteilla.

Matalia pitoisuuksia esiintyy raudanpuuteanemioissa sekä vilkkaan punasolutuotannon, infektioiden ja maligniteettien yhteydessä. Kasvuikäisillä ja raskaana olevilla naisilla matalia rautapitoisuuksia esiintyy lisääntyneen tarpeen vuoksi.
Päivitetty 11.2.2025
 

Takaisin hakemistoon...