PERUSTUTKIMUKSET LIKVORISTA
Atk no ja lyhenne 2655 Li-Solut
  1470 Li-Gluk
  2514 Li-Prot
Osatutkimukset
Yleistä Jokainen tutkimus pyydetään omalla numerollaan. Myös mikrobiologiset tutkimukset, kuten 8879 Li-MenNhO ja 1154 Li-BaktVi tilataan aina erikseen. Valkosolujen erittelyllä pyritään erottelemaan bakteeriperäinen(granulosyyttivoittoinen) ja virus- tai tuberkuloottinen meningiitti (lymfosyyttivoittoinen leukosyyttijakauma). Tilastollisesti erittely on luotettava vasta, kun laskettavia soluja on ainakin 20 eli pitoisuus on 20 x E6/l. Siksi alle 20 x E6/l tasolla leukosyyttejä ei kannata eritellä.
Indikaatiot Infektioepäilyt, vuotoepäilyt ja muut keskushermoston sairaudet.
Lähete Meningiitti- ja vuotoepäily (artefaktavuotoepäily) tulisi ilmoittaa laboratorioon tutkimusta tilattaessa. Vuotoepäilyssä osaston on tilattava minuutin välein 3 kpl Li-Solut tutkimuksia, jotta eri putkien tulokset voidaan vastata aikajärjestyksessä (1.putki ensimmäisenä tehdylle pyynnölle jne.).
Esivalmistelut Pistoalueen aseptinen pesu on tehtävä huolellisesti ihokontaminaation välttämiseksi, koska bakteeriviljelynäyte otetaan heti ensimmäiseen putkeen. Kemiallisissa analyyseissä saattaa potilaan paastoamattomuudella olla vaikutusta määritetyn yhdisteenpitoisuuteen.
Menetelmä Li-Sameus ja Li-Väri: Visuaalinen arviointi ennen ja jälkeen sentrifugoinnin.
Li-Solut: Mikroskooppinen laskenta Bürkerin laskukammiossa.
Erittelylaskenta (Li-Diffi): MGG-värjäys ja mikroskopointi.
Li-Gluk: Heksokinaasimenetelmä.
Li-Prot: Turbidimetrinen määritys.
Tekotiheys Joka päivä, päivystystutkimus.
Näyte
3 - 5 ml likvoria jaettuna kolmeen steriiliin putkeen:
putki 1: noin 1 ml (Li-MenNhO, Li-BaktVi, muut -NhO-tutkimukset -> mikrobiologian yksikkö)
putki 2: 1 ml (Li-Gluk ja Li-Prot. Jos halutaan myös 3450 Li-IgG-Ind ja 6168 Li-IgG-Oc, näytettä pitää toimittaa 3 ml)
putki 3: 1 - 2 ml (solut).
Muut putket: Li-Spektri, vasta-ainetutkimukset jne. Katso erillinen asiakirjahausta löytyvä ohje "Punktionestenäytteiden käsittely laboratoriossa".
Jos kysymyksessä on vuoto tai vuotoepäily, on näytettä solujen laskemista varten syytä ottaa useampaan putkeen.

Likvorin indeksitutkimusta (Li-IgG-Ind) varten on potilaasta otettava samanaikainen verinäyte.

Ks. myös Kliinisen kemian Preanalytiikan käsikirjasta ohje 7 Punktionesteiden käsittely laboratoriossa (https://intra.hyvaep.fi/tyon-tueksi/ohjeet/naytteenoton-ohjeet)
 
Näytteenotto Yleensä steriilit näytteet otetaan vähintään kolmeen peräkkäiseen putkeen. Jokaisessa tutkimuksessa tulee olla potilaan tunnistetiedot, putken ottojärjestys, päivämäärä ja kellonaika, sekä pyydetyt tutkimukset. Tarvittaessa näytteitä otetaan lisä-/erikoisputkiin. Erityisesti, jos on kysymyksessä vuoto-/infektioepäily näytettä otetaan solujen laskemista varten useampaan putkeen, ja näytteenottojärjestys merkitään putkiin.
Näyteastia Lisäaineeton näytteenottoputki, vähintään 3 kpl. Jos näyte on verinen, otetaan tutkimusta Li-solut varten Li-hepariiniputki.
Näytteen säilyvyys Näyte tutkitaan mahdollisimman nopeasti.
Li-Solut: Lasketaan tunnin kuluessa näytteenotosta.
Li-Gluk: Näyte analysoitava mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen (30 minuutin kuluessa) Sentrifugoitu näyte säilyy jääkaapissa noin 1 h.
Li-Prot: Näyte säilyy vuorokauden huoneenlämmössä, 6 vrk jääkaapissa ja vuoden pakastettuna.
Viiteväli Li-Sameus
Normaali selkäydinneste on kirkas. Sameus ilmoitetaan asteikolla 0 - 3 ennen/jälkeen sentrifugoinnin. Esim. 3/0: Näyte on ennen sentrifugointia hyvin samea, sentrifugoinnin jälkeen kirkas.

Li-Väri
Normaali selkäydinneste on väritön.
Väri ilmoitetaan lyhenteellä, värin voimakkuus asteikolla 0 - 3 ennen/jälkeen sentrifugoinnin.
Värilyhenteet: vä (väritön), ke (keltainen), pu (punainen) ja ve (verinen).
Esim. ve2/ke1: Näyte on melko verinen ennen sentrifugointia ja hiukan keltainen sentrifugoinnin jälkeen.

Li-Eryt alle 2 E6/l
Likvorin erytrosyyttien pitoisuus pysyy vakiona fraktioidussa näytteessä, jos kyseessä on verenvuoto likvoritilaan. Näytteenottoon liittyvässä vuodossa punasolujen pitoisuus laskee aina seuraavaan putkeen siirryttäessä.

Li-Leuk alle 5 E6/l
Vastasyntyneellä voi normaalistikin olla leukosyyttejä 40 - 50 E6/l. Pitoisuus palaa aikuisten tasolle noin kuukauden kuluessa.
Leukosytoosi yli 500 E6/l viittaa bakteerimeningiittiin: sensitiivisyys on 70 - 90 %.

Erittelylaskenta (diffi)
Neutrofiilien (granulosyyttien) kohoaminen on tyypillistä erityisesti bakteerimeningiitille, lymfosyyttivoittoinen jakauma virus- tai tuberkuloottiselle meningiitille.
Virusmeningiitin alussa valkosoluvaste voi kuitenkin olla granulosyyttivoittoinen.
Blastisolujen esiintyminen likvorissa viittaa neuroleukemiaan.



Likvorin proteiinipitoisuus nousee iän myötä ja keskushermoston tulehdus- ja kasvaintaudeissa. Pitoisuus voi nousta jopa 10 - 20 -kertaiseksi.
Verenvuoto häiritsee tulkintaa. Jos erytrosyyttejä on yli 500 E6/l, proteiinipitoisuudella ei ole diagnostista arvoa.

Li-Gluk 2.2 - 4.2 mmol/l
Korkeita likvorin glukoosipitoisuuksia tavataan diabeteksessa ja muissa tiloissa, joissa veren glukoosipitoisuus on korkea sekä keskushermostosyfiliksen yhteydessä.
Matalia likvorin glukoosipitoisuuksia tavataan subaraknoidaalivuodossa sekä erityisesti märkäisessä meningiitissä, tubimeningiitissä, aivokasvaimissa ja sarkoidoosissa.
Laboratoriotiedote http://w2.epshp.fi/intranet/openfile.aspx?objtype=0&docid=8834&fileid=11866
Päivitetty 4.1.2024
 

Takaisin hakemistoon...