SPEKTRI (320 - 640 nm) LIKVORISTA (KSANTOKROMIAN OSOITUS)
Atk no ja lyhenne 2664 Li-Spektri
Yleistä Normaali likvori on kirkasta ja väritöntä. Kallonsisäisen tai subaraknoidaalisen verenvuodon yhteydessä likvori värjäytyy keltaiseksi tai oranssiksi (ksantokromia), mikä johtuu punasolujen hajotessa vapautuvasta hemoglobiinista ja sen hajoamistuotteesta, bilirubiinista.

Määrittämällä likvorin spektri voidaan spektrissä esiintyvien hemoglobiinin ja bilirubiinin absorptiomaksimien perusteella todeta likvoritilaan tapahtunut vuoto ja lisäksi tehdä johtopäätöksiä vuodon ajankohdasta.
Indikaatiot Epäily kallonsisäisestä tai subaraknoidaalivuodosta likvortilaan.
Lähete Ei erillistä lähetettä.
Esivalmistelut Ei erityisiä toimenpiteitä.
Menetelmä Määritetään spektrofotometrisesti selkäydinnesteen absorptiospektri. 320 - 640 nm:n spektristä tutkitaan hemoglobiinin (415 nm) ja bilirubiinin (460 nm) absorptiomaksimit.
Tekotiheys Arkipäivisin (ma-pe).
Näyte
2 ml selkäydinnestettä. Näyte suojataan valolta ja pyritään analysoimaan mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen.
 
Näyteastia Lisäaineeton näytteenottoputki, joka suojataan valolta.
Näytteen säilyvyys Näyte säilyy valolta suojattuna 2 vrk jääkaapissa ja pitempiä aikoja pakastettuna.
Tulkinta Tuloksesta annetaan lausunto.

Ksantokromia johtuu yleensä oksihemoglobiinista, methemoglobiinista tai bilirubiinista. Suurimmalla osalla potilaista likvor muuttuu oksihemoglobiinin vaikutuksesta vaalean oranssiksi noin 2 - 12 tunnin kuluttua subaraknoidaalivuodosta, jolloin näytteen absorptiomaksimi on kohdalla 415 nm. Keltainen ksantokromia johtuu hemoglobiinin muuttumisesta bilirubiiniksi, joka ilmaantuu noin 2 - 4 päivän kuluessa vuodosta. Tällöin näytteellä on absorptiomaksimi kohdalla 460 nm. Oranssi oksihemoglobiiniksantokromia häviää yleensä 4 - 8 päivän kuluessa, kun taas keltainen bilirubiiniksantokromia kestää tyypillisesti 12 - 40 päivää.
Päivitetty 11.5.2020
 

Takaisin hakemistoon...