HUUME- JA LÄÄKEAINESEULONTA VIRTSASTA (KVAL)
Atk no ja lyhenne 4221 U -Huume-O
Yleistä Seulonta kattaa seuraavat aineryhmät ja niiden päämetaboliitit: Amfetamiini, metamfetamiini, barbituraatit, bentsodiatsepiinit, kokaiini, metadoni, opiaatit, fensyklidiini, kannabis, trisykliset antidepressantit ja buprenorfiini.

Buprenorfiini voidaan pyytää myös erikseen (4203 U -Bupre-O).

Menetelmä mittaa ko. aineita tai niiden aineenvaihduntatuotteita.
Indikaatiot Testi soveltuu huumausaineiden käytön toteamiseen.
Lähete Näytteenoton yhteydessä on täytettävä lomake: Näytteenotto huumausainetutkimukset (EPSHP asiakirjahaku). Lähetettä tehtäessä tulee ATK:lle vastata esitietoina kysyttäviin kysymyksiin.

Lähetteeseen tulee merkitä potilaan käyttämä lääkitys.
Esivalmistelut Ei erityisiä toimenpiteitä.
Menetelmä Immunokemiallinen menetelmä: Akkreditoitu menetelmä (Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, kliinisen kemian ja mikrobiologian palveluyksikkö, T177, FINAS-akkreditointipalvelu, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO 15189)

Seulontatulosten varmistus: Massaspektrometrinen menetelmä.
Tekotiheys Arkipäivisin (ma-pe).
Näyte
2 x 20 ml virtsaa sinetöidyissä astioissa (näytteet A ja B).

Seuraavat toimenpiteet suoritetaan näytteenantajan nähden.

1. Valvoja tarkastaa käsineet kädessä näytteen lämpötilan purkin kyljessä olevasta lämpömittarista (tulos luetaan viivan keskikohdasta) välittömästi näytteenoton jälkeen (4 min sisällä) ja kirjaa lomakkeelle lämpötilan sekä näytteenoton ajankohdan.
2. Näyte jaetaan kahteen purkkiin (kumpaankin purkkiin noin 20 ml), joihin on liimattu näytteenantajan henkilötietotarrat. Purkit suljetaan tiiviisti ja sinettitarrat teipataan korkkien yli.
3. Valvoja kuittaa sinetit nimikirjaimillaan ja merkitsee toisen purkin selvästi kirjaimella A ja toisen kirjaimella B.
4. Valvoja kirjaa näytteenottolomakkeelle näytteenantajan nimen ja henkilötunnuksen sekä liimaa näytetarran. Valvoja täyttää muut kohdat näytteenottolomakkeelta.
5. Näytteenantajan kuittaus pyydetään purkkien sinettitarroihin (nimikirjaimin) ja näytteenottolomakkeeseen (koko nimellä).
6. Valvoja kuittaa näytteenottolomakkeeseen näytteenanto-tapahtuman suoritetuksi.
7. Näyte toimitetaan laboratorioon.

B-näyte säilytetään laboratoriossa pakastettuna 12 kk.

 
Näytteenotto Luotettavan testituloksen varmistamiseksi näyte otetaan valvotusti.

1. Näytteenantaja kertoo itse nimensä ja henkilötunnuksensa. Lisäksi henkilöllisyys varmistetaan kuvallisesta henkilökortista, passista tai ajokortista.
2. Näytteenantajalle kerrotaan, että näyte annetaan valvotusti, eli valvoja on mukana näytteenantotilanteessa.
3. Näytteenantaja riisuu ylimääräiset vaatteet pois, käärii hihat ylös ja pesee kädet valvotusti runsaalla vedellä ilman saippuaa.
4. Näytteenantajalle annetaan näytteenantotilassa kertakäyttökäsineet ja lämpötilaindikaattorilla varustettu virtsanäytepurkki, johon on saatava näytettä noin 40 ml.
5. Alapesua EI tarvita.
6. Näytteenantaja virtsaa suoraan näyteastiaan ja luovuttaa näyteastian valvojalle välittömästi näytteenoton jälkeen.
Mikäli näytteen saaminen (virtsaaminen) tuottaa vaikeuksia, on sallittua juoda yksi mukillinen vettä näytteenannon helpottamiseksi.
7. Mikäli valvoja ei ole vakuuttunut, että virtsa on tullut rakosta, hän ilmoittaa näytteen alkuperän epävarmuudesta tutkimuksen pyytäjälle sekä kirjaa asian näytelomakkeelle.
Näyteastia Huumenäytteenottoon tarkoitettu sinetöitävä näyteastia, sulkutarrat (joihin merkitään päivämäärä, valvojan ja näytteenantaja kuittaus), 2 astiaa (näytteet A ja B).
Näytteen säilyvyys Näyte säilyy 3 viikkoa jääkaapissa ja pitempiä aikoja pakastettuna.
Näytteen lähetys Näyte voidaan lähettää huoneenlämpöisenä.
 
Viiteväli Normaalisti tulos on negatiivinen.
Tulkinta Tulos näkyy Efficassa kunkin huumaus- tai lääkeaineen kohdalla muodossa NEG tai POS. Mahdollisen manipuloinnin osoittamiseksi näytteen laatu testataan mittaamalla sen kreatiniinipitoisuus, pH ja ominaistiheys. Jos tulokset ovat poikkeavia, on näytettä mahdollisesti manipuloitu, eikä tulos ole luotettava. Vastauslomakkeelle on merkitty näytteen laadun arvioinnin tulokset sekä merkintä siitä, onko tulos normaali vai poikkeava. Positiivinen seulontatulos on vain suuntaa antava ja tulos tulee aina arvioida huomioiden myös kliiniset näkökohdat. Negatiivinen testitulos ei sulje pois huumeiden käyttöä.

Huumausaineiden löytymiseen virtsasta vaikuttavat monet seikat, kuten esimerkiksi otettu annos ja annostiheys, milloin ainetta on otettu viimeksi, aineen farmakokineettiset ominaisuudet, virtsanäytteen ominaispaino ja pH, käytetyn analyysimenetelmän herkkyys, spesifisyys ja kattavuus.

Positiiviset tulokset (lukuun ottamatta trisyklisiä antidepressantteja, TCA) lähetetään automaattisesti varmistettavaksi ulkopuoliseen laboratorioon.
Laboratoriotiedote http://w2.epshp.fi/intranet/openfile.aspx?objtype=0&docid=8415&fileid=11277
Päivitetty 12.2.2025
 

Takaisin hakemistoon...