MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS, NUKLEIINIHAPPO (KVAL)
Atk no ja lyhenne 4490 -TbNhO
Tekopaikka Seks, mikrobiologian laboratorio
Yleistä Viljely ja värjäys ovat edelleen tuberkuloosidiagnostiikan kulmakiviä. Nopeutensa vuoksi nukleiinihappojen monistukseen perustuvat menetelmät sopivat täydentäviksi tutkimuksiksi. Tutkimus ei korvaa mykobakteeriviljelyä, koska eristetyistä kannoista tehdään laajemmat lääkeaineherkkyystutkimukset THL:n Turun osaston mykobakteerilaboratoriossa ja siksi tulee TbNhO-tutkimuksen lisäksi pyyttää myös viljelynäyte (2812-TbViVr, 4027 Ex-TbViVr tai verinäytteille 4438 -TBEVi).
Indikaatiot Tuberkuloosibakteerien ja rifampisiiniresistenssin nopea osoittaminen. Tutkimus on lisäksi käyttökelpoinen sellaisten näytteiden yhteydessä, joissa viljelyn on osoitettu
olevan epäherkän (likvor, nivelneste, luunäytteet yms.)
Menetelmä Tuberkuloosibakteerin DNA:n rpoB-geenialue monistetaan reaaliaikaisella PCR-menetelmällä (Xpert® MTB/RIF, Cepheid, USA). Samanaikaisesti testillä voidaan todeta mahdollinen rifampisiiniresistenssi.
Tekotiheys Arkipäivisin.
Positiiviset tulokset ilmoitetaan puhelimitse.
Näyte
ks alla
 
Näytteenotto Yskös: Kerätään 3 erillistä ysköstä, joista vähintään 2 on otettu aamulla (aamu - iltaseuraava - aamu) tuberkuloosibakteerin epäsäännöllisen erityksen takia. Yskösnäytteet
lähetetään ysköspurkeissa.
Veri ja luuydinnäytteet otetaan EDTA-putkeen: noin 5 ml verta tai 1-2 ml luuydintä.
Näytteen veri voi kuitenkin inhiboida PCR-reaktiota. Näytettä ei enää suositella otettavaksi hepariiniputkeen, koska se voi myös inhiboida PCR-reaktiota.
Muut näytteet: (bronkuslima, BAL-neste, pleura, nivelneste. kudospla, likvori, aspiraatti yms.) lähetetään tiiviissä, kierrekorkillisessa näyteputkessa (esim. 50 ml).
Näyteastiat on aina pakattava omiin muovipusseihin, erilleen lähetteistä.
Tutkimuspyyntöön on merkittävä näytteen laatu.
Näytteen säilyvyys Näyte voidaan kuljettaa tutkittavaksi huoneenlämpöisenä, mutta kuljetuksen viivästyessä näyte tulee säilyttää jääkaapissa.
Tulkinta Normaalisti negatiivinen.
Positiivinen tulos merkitsee sitä, että näytteessä on M. tuberculosis-kompleksiin kuuluvan, meillä tavallisimmin M. tuberculosiksen DNA:ta. Sitä saattaa tuberkuloosissa löytyä pitkäänkin lääkityksen aloittamisen jälkeen. Myös M.bovis BCG (Calmette-kanta) antaa testissä positiivisen tuloksen. Lisäksi testi toteaa mahdollisen rifampisiiniresistenssiä koodaavan geenin mutaation, mikä >95 %:ssa tapauksista merkitsee MDRtuberkuloosikantaa.
Värjäyspositiivisessa tuberkuloosissa menetelmän herkkyys on 99-
100 % ja värjäysnegatiivisessa taudissa yli 80 %. Negatiivinen tulos ei siten aina poissulje tuberkuloosia. Lepran ja atyyppisten mykobakteerien aiheuttamissa taudeissa
testi antaa negatiivisen tuloksen. Verrattuna perinteiseen rifampisiinin herkkyysmääritykseen testin herkkyys ja spesifiteetti ovat n. 98%.
Päivitetty 24.1.2024
 

Takaisin hakemistoon...