KOLESTEROLI | |||||||||
Atk no ja lyhenne | 4515 fP-Kol | ||||||||
Yleistä | Kolesteroli on elimistölle välttämätön yhdiste joka toimii mm. solukalvojen aineosana sekä sappihappo-, D-vitamiini- ja steroidihormonisynteesin lähtöaineena. Pääosa kolesterolista syntyy elimistössä, loppuosa saadaan ravinnosta. | ||||||||
Indikaatiot | Hyperlipidemioiden diagnostiikka ja hoidon seuranta. | ||||||||
Lähete | Ei erillistä lähetettä. | ||||||||
Esivalmistelut | 12 tunnin paasto on suositeltava. Ateriointi ei vaikuta merkittävässä määrin kokonaiskolesterolipitoisuuteen, mutta paastolla voidaan vakioida seurantanäytteiden otto. | ||||||||
Menetelmä | Entsymaattinen määritys. Akkreditoitu menetelmä (Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, kliinisen kemian ja mikrobiologian palveluyksikkö, T177, FINAS-akkreditointipalvelu, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO 15189) Menetelmä on akkreditoitu Seinäjoen keskussairaalan toimipisteessä. | ||||||||
Tekotiheys | Joka päivä, päivystystutkimus. | ||||||||
Näyte |
|
||||||||
Viiteväli | fP-Kol alle 5.0 mmol/l | ||||||||
Tulkinta | Aikuisilla kolesterolin tavoitearvona pidetään pitoisuutta alle 5.0 mmol/l. Tutkimusten mukaan tavoitearvon ylittyessä oireisen sepelvaltimotaudin kehittymisen riski kasvaa niin että esim. tasolla 6.5 mmol/l riski on kaksinkertainen, tasolla 8.0 mmol/l nelinkertainen verrattuna henkilöihin, joiden arvo on suositusalueella. Kohonnut kolesterolipitoisuus liittyy erityisesti perinnöllisiin primäärisiin hyperlipidemioihin. Familiaalisessa hyperkolesterolemiassa pitoisuus on yleensä 8 - 15 mmol/l. Sekundaarisesti plasman kolesterolipitoisuuden nousua esiintyy mm. ylipainoisilla, hypotyreoosin, sappistaasin, nefroottisen syndrooman, hypotyreoosin, kihdin, uremian ja diabeteksen yhteydessä. Runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävä ruokavalio nostaa plasman kolesterolitasoa. Alentuneita kolesteroliarvoja todetaan kasvisruokavalion, hypertyreoosin, aliravitsemuksen, malabsorption, maksakirroosin ja monien kroonisten tautien yhteydessä. | ||||||||
Päivitetty | 10.2.2025 | ||||||||