KOLESTEROLI
Atk no ja lyhenne 4515 fP-Kol
Yleistä Kolesteroli on elimistölle välttämätön yhdiste joka toimii mm. solukalvojen aineosana sekä sappihappo-, D-vitamiini- ja steroidihormonisynteesin lähtöaineena. Pääosa kolesterolista syntyy elimistössä, loppuosa saadaan ravinnosta.
Indikaatiot Hyperlipidemioiden diagnostiikka ja hoidon seuranta.
Lähete Ei erillistä lähetettä.
Esivalmistelut 12 tunnin paasto on suositeltava. Ateriointi ei vaikuta merkittävässä määrin kokonaiskolesterolipitoisuuteen, mutta paastolla voidaan vakioida seurantanäytteiden otto.
Menetelmä Entsymaattinen määritys.

Akkreditoitu menetelmä (Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, kliinisen kemian ja mikrobiologian palveluyksikkö, T177, FINAS-akkreditointipalvelu, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO 15189)
Menetelmä on akkreditoitu Seinäjoen keskussairaalan toimipisteessä.
Tekotiheys Joka päivä, päivystystutkimus.
Näyte
1 ml plasmaa. Lapsilta kertamääritykseen vähintään 0.5 ml.
 
Näyteastia Barricor plasmaputki tai Hepariinigeeliputki, 5 ml.
Näytteen säilyvyys Näyte säilyy viikon huoneenlämmössä tai jääkaapissa.
Näytteen lähetys Näyte voidaan lähettää huoneenlämpöisenä.
 
Viiteväli fP-Kol alle 5.0 mmol/l
Tulkinta Aikuisilla kolesterolin tavoitearvona pidetään pitoisuutta alle 5.0 mmol/l. Tutkimusten mukaan tavoitearvon ylittyessä oireisen sepelvaltimotaudin kehittymisen riski kasvaa niin että esim. tasolla 6.5 mmol/l riski on kaksinkertainen, tasolla 8.0 mmol/l nelinkertainen verrattuna henkilöihin, joiden arvo on suositusalueella.

Kohonnut kolesterolipitoisuus liittyy erityisesti perinnöllisiin primäärisiin hyperlipidemioihin. Familiaalisessa hyperkolesterolemiassa pitoisuus on yleensä 8 - 15 mmol/l.

Sekundaarisesti plasman kolesterolipitoisuuden nousua esiintyy mm. ylipainoisilla, hypotyreoosin, sappistaasin, nefroottisen syndrooman, hypotyreoosin, kihdin, uremian ja diabeteksen yhteydessä. Runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävä ruokavalio nostaa plasman kolesterolitasoa.

Alentuneita kolesteroliarvoja todetaan kasvisruokavalion, hypertyreoosin, aliravitsemuksen, malabsorption, maksakirroosin ja monien kroonisten tautien yhteydessä.
Päivitetty 10.2.2025
 

Takaisin hakemistoon...