KALPROTEKTIINI, ULOSTEESTA
Atk no ja lyhenne 4803 F -Calpro
Yleistä Ulosteen kalprotektiini on pääosin neutrofiileistä peräisin oleva kalsiumia sitova proteiini, jonka pitoisuus ulosteessa kohoaa suoliston inflammaation seurauksena. Kalprotektiini on tasaisesti jakautunut ulosteeseen ja sen stabiilisuus on hyvä, joten kalprotektiinimittaus ulostenäytteestä sopii suoliston tulehduksellisten prosessien aktiivisuuden arviointiin.
Indikaatiot Tulehduksellisten suolistotautien (haavainen koliitti ja Crohnin tauti) ja toiminnallisten suolisto-oireiden erotusdiagnostiikka. Suolistotulehduksen aktiivisuuden arviointi ja hoidon tehon seuranta.
Lähete Ei erillistä lähetettä.
Esivalmistelut Ei erityisiä toimenpiteitä.
Potilasohje Näytteenotto-ohje: ulostenäyte (2161-2011-P)
Menetelmä Partikkelivahvistettu turbidimetrinen immunomenetelmä (PETIA)
Tekotiheys Arkipäivisin
Näyte
Nokare (vähintään teelusikallinen, enintään puolet näyteastian tilavuudesta) ulostetta hyvin suljetussa ulostenäytepurkissa. Purkin ulkopinnan tulee olla puhdas. Purkki pakataan tiiviiseen muovipussiin.

Näytteenottolaboratoriossa ulosteesta ”tikutetaan” näyte määrityksessä käytettävään näyteputkeen (CALEX® Cap -näyteputki).
 
Näyteastia Ulostenäytepurkki ja CALEX® Cap -näyteputki
Näytteen säilyvyys Ulostenäyte toimitetaan vuorokauden kuluessa näytteenottolaboratorioon, jossa näytettä siirretään CALEX ® Cap -näyteputkeen saapumispäivän aikana tai viimeistään seuraavana päivänä. Näyteputki lähetetään mahdollisimman pian, viimeistään 3 päivän kuluttua näytteenotosta, kliinisen kemian laboratorioon. Näyteputki säilytetään jääkaapissa. Kalprotektiini säilyy CALEX® Cap -näyteputken uuttoliuoksessa 3,5 vuorokautta (84 tuntia) 2–8 °C:ssa.
Näytteen lähetys Näyteputki lähetetään huoneenlämmössä.
 
Viiteväli < 80 µg/g
Tulkinta Kalprotektiini on gastrointestinaalisten tulehdusten markkeri. Sitä voidaan käyttää tulehduksellisten suolistosairauksien (IBD) ja toiminnallisten sairauksien erottelussa. Haavaisessa koliitissa ja Crohnin taudissa ulosteen kalprotektiini korreloi taudin aktiivisuuteen. Normaali pitoisuus sulkee pois kohtalaisen luotettavasti aktiivisessa vaiheessa olevan tulehduksellisen suolistosairauden, mutta proktiitissa, jossa peräsuoli tyhjenee tiheästi, kalprotektiiniarvo voi olla normaali. Tulehduksellisen suolistosairauden ollessa kyseessä kalprotektiinin normalisoituminen puhuu limakalvojen parantumisen puolesta. Remission aikana nousevat arvot ennustavat taudin aktivoitumista.

Lievästi kohonneet ulosteen kalprotektiinitasot, 80–160 µg/g, ovat vaikeasti tulkittavissa, joten ne on asetettava kliinisten oireitten yhteyteen ja saattavat vaatia seurantaa. Ulosteen kalprotektiinipitoisuus nousee usein myös suolistoinfektioiden yhteydessä ja joskus erilaisten suolen limakalvovaurioiden seurauksena. Ulosteen kalprotektiini voi lisääntyä mm. tulehduksellisen enterokoliitin, mikroskooppisen koliitin, divertikuliitin, verisen ulostenäytteen, suolistokanavan syövän, paksunsuolen polyyppien ja iskeemisen koliitin yhteydessä. Tulehduskipulääkkeet voivat limakalvovaurioita aiheuttamalla tuottaa vääriä positiivisia kalprotektiinituloksia.
Laboratoriotiedote https://mfiles.epshp.fi/openfile.aspx?vault=37AA23D8-229D-4CF0-92F0-B7CA2F34C958&objtype=0&docid=18120
Päivitetty 6.9.2022
 

Takaisin hakemistoon...