GLYSEROLIHEMOLYYSIKOE
Atk no ja lyhenne 8016 E -GlyHem
Tekopaikka Alihankintana teetettävä tutkimus. Katso voimassa oleva luettelo lähetyspaikoista. Tutkimus on etukäteen tilattava laboratoriosta puh. 06 415 4717 (SeKS).
Yleistä Perinnöllisen sferosytoosin selvittelyssä ensisijainen tutkimus on 6233 B -Sferos (perinnöllisen sferosytoosin osoitus). Glyserolihemolyysikoetta voidaan käyttää varmistusmenetelmänä tai lisätutkimuksena epäselvissä tapauksissa. Sferosytoosiepäilyssä tulee myös pyytää aina tutkimus 2643 B -Morfo (perifeerisen veren morfologian tarkastelu).
Indikaatiot Hemolyyttisen tilan selvittely, lähinnä hereditäärisen sferosytoosin diagnosointi.
Lähete Erillinen lähete, johon merkitään kliiniset tiedot.
Esivalmistelut Ei erityisiä toimenpiteitä.
Menetelmä Glyserolihemolyysikokeessa mitataan aikaa, joka kuluu punasolujen 50 %:n hemolyysin saavuttamiseen. Punasolut hemolysoidaan fosfaattipuskuroidussa NaCl-glyseroli -liuoksessa ja hemolysoitumiseen kulunut aika (sekunteina) mitataan spektrofotometrisesti.
Tekotiheys Arkipäivisin (ma-pe).
Näyte
3 ml EDTA-verta.
Potilasnäytteen lisäksi laboratorio lähettää mukana satunnaisesti valitun kontrollinäytteen, jossa on normaali verenkuva. Tällä kontrolloidaan kuljetuksen vaikutusta säilyvyyteen.
 
Näytteenotto Tutkimus ei sovellu hajautettuun näytteenottoon.
Näyteastia EDTA-putki, 5 ml. Antikoagulantti on oltava kiinteässä muodossa (K2).
Näytteen säilyvyys Näyte tutkitaan näytteenottopäivänä. Näyte säilytetään lähettämiseen asti jääkaapissa, ja lähetetään huoneenlämmössä.
Näytteen lähetys Erikoislähetys. Näyte otetaan aamulla klo 7-8 välisenä aikana ja sen tulee olla perillä tutkimuksen tekevässä laboratoriossa näytteenottopäivänä klo 13 mennessä (perjantaisin klo 12 mennessä).
 
Viiteväli E -GlyHem yli 1800 s
Tulkinta Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Synnynnäisessä sferosytoosissa mitattava aika voi olla jopa alle 30 sekuntia. Tutkimus ei kuitenkaan ole spesifinen synnynnäiselle sferosytoosille, vaan aika voi olla lyhentynyt myös immuunihemolyysissä (AIHA jne.) sekä kroonisten munuaisvikojen, leukemioiden ja jopa normaalin raskauden yhteydessä. Verensiirrot voivat vaikuttaa tulokseen.
Linkki https://fimlab.fi/tutkimus/6428
Päivitetty 8.2.2022
 

Takaisin hakemistoon...