EOSINOFIILIT, VERESTÄ
Atk no ja lyhenne 8474 B -PVK+T+E
Yleistä Eosinofiiliset granulosyytit ovat aktiivisesti liikkuvia valkosoluja, jotka fagosytoivat antigeeni-vasta-ainekomplekseja. Ne inaktivoivat histamiinia ja estävät 5-hydroksitryptamiinia. Joskus ne vapauttavat histamiinia veren basofiileista tai syöttösoluista.

Vastaus sisältää perusverenkuvan, trombosyytit sekä eosinofiilien absoluuttisen pitoisuuden (B -PVK+T+E).

Ks. tutkimusohjekirjasta myös Perusverenkuva ja trombosyytit.
Indikaatiot Allergisten sairauksien ja yliherkkyysreaktioiden sekä loistautien erotusdiagnostiikka.
Lähete Ei erillistä lähetettä.
Esivalmistelut Ei erityisiä toimenpiteitä.
Menetelmä Automaattinen solulaskenta, tarvittaessa käsinlaskenta mikroskoopilla.
Tekotiheys Joka päivä, päivystystutkimus.
Näyte
1 - 2 ml EDTA-verta.
 
Näyteastia EDTA-putki, 5 ml
Näytteen säilyvyys Näyte säilyy 8 tuntia huoneenlämmössä ja noin vuorokauden jääkaapissa. Mahdollista mikroskooppista tarkastelua varten näytteestä on tehtävä sivelyvalmiste mahdollisimman tuoreena, kuitenkin 8 h kuluessa.
Näytteen lähetys Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä EDTA-verenä, mikäli se on 8 h sisällä perillä. Jos näytettä ei voida lähettää näytteenottopäivänä, näytteestä tehdään tuoreena 2 sivelyvalmistetta näytteenottopaikassa. Putki laitetaan jääkaappisäilytykseen, ja lasit ja putki lähetetään seuraavassa kuljetuksessa Seinäjoelle (vuorokauden sisällä).
 
Viiteväli B -Eos 0.03 - 0.44 E9/l
Ks. myös Perusverenkuva ja trombosyytit.
Tulkinta Veren eosinofiilien lukumäärässä on huomattava vuorokausivaihtelu. Arvot ovat matalimmillaan aamulla ja korkeimmillaan iltayöllä. Lapsilla, erityisesti vastasyntyneillä, tavataan aikuisia korkeampia eosinofiilien arvoja.

Eosinofiiliset granulosyytit voivat olla koholla allergisten tilojen ja loistautien yhteydessä, infektion paranemisvaiheessa, eräissä ihosairauksissa (psoriasis, dermatitis herpetiformis, pemfigus), pulmonaalisessa eosinofiliassa, hyper-eosinofiilisyndroomassa, polyarteritis nodosassa, Hodgkinin taudissa, eräiden muiden kasvainten yhteydessä ja harvinaisessa eosinofiilileukemiassa.

Eosinopeniaa voi esiintyä pyogeenisten infektioiden, shokin, eklampsian, hyperkortikoidismin ja kortikosteroidihoidon yhteydessä.
Päivitetty 4.2.2022
 

Takaisin hakemistoon...