BAKTEERI, NUKLEIINIHAPON OSOITUS, ULOSTEESTA
Atk no ja lyhenne 8592 F -BaktVIP
Tekopaikka Seks, mikrobiologian laboratorio
Yleistä Tutkimuksella voidaan osoittaa:

Bakteerit: Salmonella, Shigella, Campylobacter ja Yersinia enterocolitica, Vibrio cholerae, Plesiomonas shigelloides sekä Clostridium difficile  ns. ripuli- E.coli-kannat (Enterohemorraginen E.coli EHEC, enteroaggregatiivinen E.coli EAEC, enteroinvasiivinen E.coli EIEC, enterotoksigeeninen
E.coli ETEC, enteropatogeeninen E.coli EPEC).

Alkueläimet: Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium ja Cyclospora

Virukset: rota-, adeno-, astro- noro- ja sapovirus
Indikaatiot Suolistoinfektion etiologian selvittely.
Menetelmä Nukleiinihapon osoitus PCR-tekniikalla, positiivisten bakteerien viljely erikoiselatusaineilla, tunnistus ja herkkyysmääritys.

Akkreditoitu menetelmä (Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, kliinisen kemian ja mikrobiologian palveluyksikkö, T177, FINAS-akkreditointipalvelu, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO 15189)
Tekotiheys Ma-pe
Tulos valmiina: Alustava tulos nukleiinihapon osoituksesta 1-3 päivän ja viljely noin viikon kuluessa näytteen saapumisesta.
Näyte
Ks alla
 
Näytteenotto Reilu määrä tuoretta ulostetta, erityisesti ulosteen pinnalla mahdollisesti esiintyvää verilimaa ulostepurkissa (n. puoli purkillista) sekä bakteerien kuljetusputkessa (M40-putki,näytekuljetusputki ei saa sisältää hiiltä). Ulostepurkki ja kuljetusputket suljetaan huolella ja pakataan muovipussiin.
Näytteen säilyvyys Näytteet olisi saatava viljelyyn vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Yli 2 vrk viipyneistä näytteistä negatiivinen viljelytulos ei ole luotettava.
Kuljetusta odotettaessa näytteitä säilytetään jääkaappilämpötilassa.
Tulkinta Normaalisti negatiivinen. Positiivisessa näytteessä nukleiinihappo-osoituksella ja viljelyllä todetut löydökset vastataan erikseen.
Nukleiinihapon osoitus on viljelyä herkempi, joten sillä saatetaan löytää kantoja, joita ei saada viljeltyä eikä täten herkkyysmääritystä tehtyä.
Ripulia aiheuttavista E. coli-kannoista vain EHEC on mahdollista osoittaa viljelyllä. Nukleiinihappo-osoituksella voidaan osoittaa myös muut ripulia aiheuttavat E. coli -kannat (ETEC, EAEC, EIEC, EPEC, EIEC).
EIEC on hyvin samankaltainen Shigellan kanssa, eikä sitä voida nukleiinihapon osoituksella erottaa Shigella-kannoista. ETEC aiheuttaa vesiripulia, joka yleensä menee ohi muutamassa päivässä. EAEC ja EPEC -kantojen rooli ripulin aiheuttamisessa on epäselvempi.
Päivitetty 4.3.2025
 

Takaisin hakemistoon...