LAMELLAARIKAPPALEET, LAPSIVEDESTÄ
Atk no ja lyhenne 8644 Am-Lamel
Osatutkimukset
Yleistä Lamellaarikappaleet ovat sikiön keuhkojen kypsyessä muodostuvia partikkeleita, joissa varastoidaan keuhkojen pintajännitystä alentavaa surfaktanttia sekä fosfolipidejä, proteiineja ja kolesterolia. Lamellaarikappaleet ovat kooltaan n. 1- 5 µm.

Lamellaarikappaleita alkaa ilmestyä sikiön keuhkoista lapsiveteen 20.-24. raskausviikon aikana. Sikiön keuhkojen kypsyessä surfaktanttifosfolipidien määrä lapsivedessä lisääntyy ja 35. - 36. raskausviikolla sikiön keuhkot ovat tässä suhteessa kypsät. Partikkelien määrä korreloi sikiön keuhkojen kypsyyteen.
Indikaatiot Sikiön keuhkojen kypsyyden arviointi.
Lähete Ei erillistä lähetettä. Mikäli osasto tilaa myös tutkimuksen Am-EPO, on sitä varten täytettävä paperilähete.
Menetelmä Automaattinen solulaskenta (impedanssimittaus trombosyyttikanavalla).
Näytteen ulkonäkö arvioidaan visuaalisesti ja vastataan osatutkimukselle Am-UNäkö.
Tekotiheys Joka päivä klo 7-21.
Virhelähteet Verikontaminaatio:
Trombosyyttikontaminaatio nostaa tulostasoa hetkellisesti, näytteen hyytyminen vastaavasti laskee tulostasoa. Hematokriitti 1 % laskee lamellarikappaleiden pitoisuutta 8-10%, toisaalta lysoitunut veri voi nostaa niiden pitoisuutta.

Mekonium-kontaminaatio saattaa antaa poikkeavia tuloksia (yleensä liian korkeita).

Vaginaalisesta lapsivesinäytteestä ei saada limakontaminaation takia luotettavaa Am-Lamel -tulosta, jonka takia kyseiset näytteet eivät sovi määritykseen.
Näyte
5 ml lapsivettä.
 
Näytteenotto Näytteen ottaa lääkäri.
Näyteastia Steriili muoviputki, 5 ml. Myös lasiputki soveltuu näyteastiaksi.
Näytteen säilyvyys Yleensä näyte analysoidaan heti näytteenoton jälkeen, mutta tarvittaessa sitä voidaan säilyttää jääkaapissa noin 3 vrk. Näytettä ei saa pakastaa.
Näytteen lähetys Mikäli näyte toimitetaan laboratorioon heti näytteenoton jälkeen, voi sen tehdä huoneenlämmössä. Muutoin näyte pitää säilyttää jääkaapissa.
 
Viiteväli
Tulkinta Sikiön keuhkojen kypsyyttä voidaan arvioida lamellaarikappaleiden pitoisuuden perusteella (ks. Viiteväli).
Vähäinen lapsiveden määrä lisää lamellaarikappaleiden pitoisuutta ja runsas lapsiveden määrä laskee pitoisuutta (lapsivesi ”laimenee”).
Äidin diabetes, hypertensio, toksemia ja sikiön kohdunsisäisen kasvun hidastuminen lisää surfaktantin tuotantoa ja siten lamellaarikappaleiden määrää.
Surfaktanttituotanto voi olla hidastunut mm. munuais- ja maksasairauksissa, sidekudossairauksissa ja toksoplasmoosissa, mikä johtaa alentuneeseen Am-lamellaarikappaleiden pitoisuuteen.
Päivitetty 9.6.2014
 

Takaisin hakemistoon...